Kontrolli, milline kuller toimetab tellimuse Sinu aadressile.Vajuta siia!
04.2021
Uus Aldar kliendikaart kehtib kõikides Aldar Eesti kauplustes: CityAlkodes, SuperAlkodes (k.a Läti SuperAlkod), Aldar Marketites, Sadama Turul ja Aldar Cash&Carry's. Aldar kliendikaardi kasutaja saab vastavalt oma allahindlustasemele tavahinnaga kaupadelt 2–5% soodustust igalt ostult (v.a tubakatooted, perioodika, kõnekaardid ja kliendilehes olevad pakkumised). Vormista endale kuni 30. aprillini 2021 CityAlko ja SuperAlko kauplustes uus Aldari kliendikaart või uuenda oma andmeid ning saa osa auhinnaloosist! Uue kaardi kohta vaata lähemalt: Aldar kliendikaart
Loe veel04.2021
Arsenali CityAlko kolis ja alates 8. aprillist leiad meid Arsenali Keskuse Onnineni-poolsest parklast pöördukse kõrvalt – sissepääs on õuest. Jälgi meie tegemisi ka Facebookis. Kohtumiseni Arsenali CityAlkos!
Loe veel04.2021
Siin on CityAlko aprilli-mai heade maitsete leht! Või veel parem – kvaliteetsete heade maitsete leht. Aasta kõige värskem hooaeg ongi käes! Kõik rohetub ja õige pea ka õitseb. Samasugune värske meeleolu sobib imehästi kevadisele toidu- ja joogilauale. Kõigest sellest inspireerituna pakume teile kliendilehes ühe maailma kõige lihtsama retsepti koduse alkoholivaba kokteili valmistamiseks – värske ja marjane kokteil Kir, mille valmistamiseks on vaja vaid alkoholivaba vahuveini ja peotäis marju. Samuti tutvustame lähemalt kaht kõige populaarsemat viinamarja – teie ees on valged printsessid Chardonnay ja Sauvignon Blanc ja põnevaid kokteiliretsepte. Lisaks leiad siit hulgaliselt põnevaid tooteid, mis on saadaval CityAlko ja SuperAlko kaupluste riiulitel ning e-poes. Mõnusat kevadet! Viide kliendilehele: https://issuu.com/aldar/docs/cityalko_04-05.2021_210x280_web_02
Loe veel02.2021
Kochi populaarsed vaadiõlled on nüüd leitavad kolmest erinevast purgist: Koch Lindprii Pale Ale 5%. See värske pastöriseerimata ale tüüpi õlu on kääritatud ale pärmiga ja dry hopitud Austraalia Galaxy humalaga, mis annab iseloomuliku humalase värskuse. Koch New Holland Pale Lager 5%. Värske pastöriseerimata hele lager tüüpi õlu, mille pruulimisel on kasutatud Saksamaa tootja kvaliteetseid IREKS linnaseid, mis teevad õlle kergesti joodavaks ja nauditavaks. Koch New Holland Dark Lager 5%. Ehe pastöriseerimata tume õlu, mille maitses leiab magusat röstitud karamellist maitset ja linnaselist täidlust.
Loe veel02.2021
Miks peetakse šampanjat justkui ainuvalitsejaks vahuveinide riiulis? Mis teeb šampanja nii eriliseks? Siin on 5 punkti, mis šampanjat troonil hoiab ja ka samal ajal troonil kõikuma paneb. Lugege aga julgelt edasi! 1. ŠAMPANJA KODU ON CHAMPAGNE MAAKOND PRANTSUSMAAL. Jah, sellist pinnast ja kliimat on raske leida nagu Champagne’s. Pluss aastasadu peenlihvitud viinamarjade kasvatamise traditsioon. Samal ajal ega muu maailm ei maga. Vahuveini peen kunst on selge nii itaallastel Franciacorta kui ka näiteks lõuna-aafriklastel Méthode Cap Classic näitel. Viimane on siis üldjoontes sama valmistamise meetod, mis šampanjalgi. Šampanjapudelite rivi Prantsusmaal Hinnatud šampanjamaja Piot Sévillano on väike perekondlik maja. Piot Sévillano Provocante Brut on 100% Pinot Meunier, kergelt tsitruseline ning puuviljane, väga elegantse peene mulliga. Sobib kenasti austrite, mereandide ja ka puuviljadega. 2. ŠAMPANJA ON SUURESTI SÜDAMEGA KÄSITÖÖ. Käsitsi korjatud viinamarjad on alles kõige algus. Lisaks korjele sorteeritakse marjad käsitsi. Et ikka ainult kõige kaunimad marjad saaksid pudelisse püütud. Loomulikult lõigatakse viinapuusidki käsitsi. Šampanja loomisega käib kaasas suur entusiasm ja täppis-tunnetus. Oleme veendunud, et suurepärase vahuveini tootmisega üle maailma käib kaasas samasugune õhinapõhisus. Šampanjade viinamarjad korjatakse käsitsi Vollereaux’ šampanjamaja looming on just selline suure südamega enamasti käsitsi loodud mullimeri. Vollereaux’ Rosé sobib muuseas imeliselt sealihaga. 3. ŠAMPANJA ON KÕIGE KUULSAM VEIN MAAILMAS. Loomulikult. Prantslastel on olnud aega seda veini turundada aastasadu. Pole ime, et eriliste sündmuste tähistamiseks avatakse just pudel šampanjat. Selle nimel on prantslased teinud tööd. Aga teised riigid on neil kohe kannul. Võibolla avame 50 aasta pärast vana aasta viimasel päeval hoopis pudeli Hiina vahuveini? Elame, näeme. Erilisi sündmusi tähistatakse just šampanjaga Ei ole vist kuulsamat šampanjat kui Dom Pérignon, tema avatakse tihti siis, kui on tähistada miskit suurt. Näiteks uut aastat või uut … päeva. 4. ŠAMPANJAPUDELI AVAMISEGA KÄIB KAASAS TEATAV ELEVUS. Ja me ei räägi siin šampanjapudeli avamisest mõõgaga (selle tegevuse nimi on muidu sabraaž). Me räägime tavalisest pudeli lahti korkimisest. Šampanja seltskonda saabumine tekitab elevust. Teistel vahuveinidel sellist dramaatilise saabumise võimekust veel ei ole. Lisaks kaunitele ja väärikatele pudelitele on šampanjal tihtipeale ka väga kaunis karp. Ideaalne kingituseks, sest põhimõtteliselt on kink ju juba pakitud. Siin üks suurepärane stiilse karbi näide Piot Sévillano majalt. 5. ŠAMPANJA ON PUHAS KRAAM. Šampanja loomisel on suur trend selles suunas, et maapind ja kliima peaksid ise joogile suurema osa maitsest andma. Ehk inimene sekkub võimalikult vähe ja laseb piirkonnal rääkida. Näiteks on suurt populaarsust kasvatamas zéro dosage või non-dosé ehk šampanjad, millele ei ole lisatud suhkruid. Loomulikult üritatakse ka viinapuu taimi kaitsta looduslike ja biodünaamiliste võtetega. Hea näide kuivast šampanjast on Laurent Lequart Reserve Brut. Siia on lisatud veidi lisasuhkruid, aga tulemus on sellegipoolest tasakaalus, elegantne ning puhas. Suures pildis pole vahet, mis on klaasi sees, kõige olulisemad on need, kes hoiavad klaase. Mõnus vestlus, unistamine ja tähenduslikud pilgud käivad kaasas kõigi nende kolme miljoni mulliga, mida tootjad on ühte šampanja pudelisse püüdnud.
Loe veel02.2021
Punaste veiniriiuli eest võib mõnikord silme ees veidi kirjuks võtta. Valik on suur, etiketid kaunimad kui kunagi varem ning oma lemmik veinimaa teadmisest ainult ei piisa. Peame vaatama ka viinamarju. Anname siinkohal kindla peale soovitused talvisteks tummisteks punasteks. See kõik on siin väga üldistatud ja lihtsustatud, sest täidlastest punastest peaks tegelikult suure paksu raamatu kirjutama. Meie aga teeme valiku lihtsaks. TÄIDLANE PUNANE CABERNET SAUVIGNON Cabernet Sauvignon on täidlaste punaste veinide „kuninganna“ viinamari. Cabernet Sauvignon – tanniinine, mustasõstrane, vürtsine ning mõnikord ka seedrine ja moosine. Siin kehtib vana reegel, et mida kuumem kliima, seda pehmem ja „moosisem“ vein tuleb. Kuumas kliimas annab Cabernet Sauvignon veinile ka šokolaadiseid nüansse. Meie valikus on hea näide tummisest Cabernet Sauvignonist Lõuna-Aafrikast pärit Running Duck Cabernet Sauvignon. See on ka orgaanilise veini märgisega, järgib õigase kaubanduse põhimõtteid (Fair Trade) ning vaadates etiketti jääb kenasti meelde. Kes siis jooksvat parti ei mäleta. Aroomist võib leida küpseid marju, vürtse, piprasust, piparmünti ja vanilli. Maitses on tunda tumedaid marju. Järelmaitse on pikk, hea happesuse ja küpsete tanniinidega. Vein on väga heas heas tasakaalus. Cabernet Sauvignon – täidlane punane REIS AUSTRAALIASSE EHK SHIRAZ Shiraz (kohtab ka Syrah) on mõnus pehme ja ümar punane, eriti kui tema kodumaaks on Austraalia. Shiraz oli üks esimesi viinamarjasorte, mis Austraaliasse toodi ja kuni tänase päevani on ta kindlasti ka kõige „edukam“ Austraalia mari. Üle Austraalia on palju veiniaedu, kus need viinapuud on üle 100 aasta vanad. Mida vanemad on viinapuud, seda rohkem suudab taim maapõuest kogu seda ilu viinamarja transportida. Shiraz kasvab pea kõigis veinipiirkondades üle Austraalia. Mõnus ümar näide Shirazist CityAlko valikus on Crystal Bay Shiraz Lõuna-Austraaliast. Pehmed ja marjalised tanniinid on meeldivalt magusapoolse nüansiga, see teeb veini kergesti nauditavaks ning pokaalikese kõrvale pole tingimata õhtusööki vajagi. Crystal Bay kergelt vürtsikas järelmaitse on kvaliteetveinile omaselt pikk. Ja see tumedate kirsside aroom. Kergesti nauditav Shiraz PUNANE KULD ITAALIAST EHK AMARONE JA RIPASSO Amarone ja Ripasso on Amarone ja Ripasso. Punase veini sõbrad juba kõik noogutavad. Valpolicella, Venetos. Amarone ja Ripasso teeb eriliseks appassimento meetod, mis tähendab veidi üldistades bambusest valmistatud restidel viinamarjade kuivatamist. Selle tulemusena tõuseb magusasisaldus. Amarone ja Ripasso veinide viinamarjadeks on Corvina, Corvinone ja Rondinella. Vaatame lähemalt üht Ripassot. Villa Annaberta Valpolicella Ripasso Superiore on maitselt küps ja ümar, veidi rosinaid ja täidlasi punaseid marju. Kuna karakterit on veinil palju, siis toiduga paaritamisel peab seda arvestama. Ikka ahjuliha, grill ja muud lihased road. Kõvad juustud on Ripasso sõbrad juustumaailmast. Amarone. Bolla Amarone Della Valpolicella Classico. Bolla on üks väga kvaliteetne tooja ja ka pika Amarone ajalooga. Võiks öelda lausa ajalooline Amarone maja, mis tänase päevani kenasti tegutsemas. Bolla Amarone Della Valpolicella Classico on intensiivse rubiinpunase värvusega, mitmekihilise kirsise ning ploomise maitsega. Sobib ulukitega, grillitud lambaga ning ka näiteks kergelt vürtsiste ribidega. Head isu ning kaminad praksuma! Punane kuld Itaaliast
Loe veel02.2021
INSPIRATSIOON Eesti Vabariigi algusaastatel 1920.-1930. aastatel oli naaberriigis Soomes alkoholi keeluseaduse aeg, nii nagu ka kaugel Ameerikas. Läbi ajaloo on iga keeld tekitanud ahvatlusi sellest mööda minna ja nii ka see kord – Põhja-Eesti rannakülade aktiivsed inimesed loovad keeldude kiuste uue “tööstusharu” vastsündinud väikeriigi väljakujunemata majanduses. See on salapiiritusevedu – Eesti versioon Cosa Nostrast. Keelatud “tuliveest” saab Põhja-Eesti tuntuim ja kõige ohtlikum ekspordiartikkel. Inspireeritud Eesti viinatootmise kuldajast on Tulivesi omamoodi austusavaldus Eesti viina tootmise ja kaubitsemise kuldajastule – nii ühendab Tulivesi viina tootja Koch OÜ aastatetagused traditsioonid tänapäevaga. Tulemuseks on hõbefiltreeritud premium-klassi viin, milles kohtuvad traditsioon ja moodsa tootmistehnika kvaliteet. Tulivesi viin on unikaalne eestimaine peenviin, mida tehakse otsast lõpuni käsitööna ja väikeste limiteeritud partiidena. MAITSE Maitse poolest on Tulivesi viin puhta ja pehme maitsega, mille tagab eriline vene viinameistritelt saadud retsept, kus järelmaitses on õrnalt tunda teraviljast tulenevat magusat maitset. Tulivesi viina valmistamisel kasutatakse premium-klassi piiritust. Parima, tasakaalustatud maitse tagamiseks on viin läbinud mitmekordse filtreerimise, mille käigus kõrvaldatakse kõik ebasobivad organismile kahjulikud lisaained. Tulivesi viin läbib mitmeastmelise filtreerimissüsteemi, kus parima kvaliteedi tagavad 24 hõbedast filterelementi ja enne viina pudelisse villimist läbib Tulivesi erilise poleerfiltri, millega antakse tootele kirgas väljanägemine. Viina teeb eriliseks asjaolu, et sellel on lastud enne pudeldamist laagerduda ca 1 kuu – tegu on mitu korda pikema tootmisprotsessiga tavapärasest viina tootmisest. Tulivesi viina maitse on mahedam ja magusam, kui võiks nime järgi arvata. VÄLIMUS Tulivesi viin on pudeldatud efektsesse suitsusesse tumedasse pudelisse ja pudeli teeb eriliseks käsitsi peale pandud metallefektiga pressitud etikett.
Loe veel02.2021
Olemegi jõudnud uude hooaega. Vihm krabistab akna taga, lehed sahisevad jalge all, kaminad praksuvad ning ahjus podiseb pada. Tuleb võtta aega, et sellest kõigest rõõmu tunda, sest nagunii on varsti liiga kuum suvi. Konjak, kalvados, brändi, viski, tume rumm – need on alkoholimaailma „aeglased“ ehk nende valmimine võtab tihtipeale aastaid või aastakümneid. PRANTSUSMAA KULDNE KONJAK Konjakit saab toota (õigemini luua) ainult Prantsusmaa edelanurgas Cognac’i maakonnas. Ja mis need tähised pudelite etikettidel tähendasidki, seda kõike on väga lihtne meelde jätta: V.S. – 2 aastat tammevaadis, V.S.O.P. – 4 aastat ja X.O. – uute reeglite järgi miinimum 10 aastat vaadis. V.S.O.P. ilus stiilinäide on Reviseur Single Estate konjak. Reviseur V.S.O.P. on siidiselt vanilline, kergelt röstine, õrnalt vürtsikas. Kellel peened külalised saabumas, siis samal tootjal on ka XO. Täpsemalt Reviseur Single Estate XO Platinum. See XO on elegantselt aromaatne, väga maitserikas ning väärikalt intensiivne. Konjak on tavaliselt klaasis puhtalt Konjak on tavaliselt klaasis puhtalt, aga viimase kümne aasta jooksul on kokteilimeistrid neist ka julgemini kokteile looma hakanud. Vaata näiteks kuulsa klassiku Sidecar valmistamise retsepti siit. BRÄNDID JA KALVADOS Hea brändi ei jää tänapäeval konjakile liiga palju alla. Loomulikult, konjak on konjak, aga hea brändi on samal ajal hea brändi. Üks põnev tegelane on aga kalvados. Õuna- ja/või pirnibrändi Prantsusmaa loodenurgast Normandiast. Kalvadosi toodetakse üle kahesajast erinevast õunasordist ning pole üldse harv, kui ühte pudelisse saavad kokku mitme erineva sordi õunad. Toome esile meie valikust Chateau du Breuil Fine Calvados. Kaks aastat tammevaadis ja väga kvaliteetne tootja on lihvinud selle medalitega auhinnatud kalvadose sametiselt ja puuviljaselt värskeks. Kalvados on põnev tegelane KULDNE, TUME JA VÜRTSITATUD RUMM Rummid saab suures pildis jagada kolmeks ja pooleks. Valged, kuldsed ning tumedad. Pooliku kategooria saavad vürtsitatud rummid. Kes siis Captain Morgan Spice’i ei tea? Kuldsed rummid küpsevad vanas tammevaadis, kus varem hoitud ameeriklaste burbooni, neile lisatakse ka suhkrukaramelli. Tumedat rummi hoitakse neli aastat söestatud tammevaadis, neil on küllaga iseloomu ehk palju head maitset ning aroomi. Vürtsitatud rummid on kuldsed või valged rummid, mis saavad oma iseloomuliku maitse ning lõhna – üllatus, üllatus – vürtsidest ja karamellist. Tumedast rummist tutvustaks midagi hoopis teistsugust. Soome rumm. Ö Dark Rum. Tasakaalus maitses on vürtsi, vanilli ning toffee magusust. Kariibidelt pärit suhkruroo melassist destilleeritakse Ahvenamaal rumm, mis laagerdub edasi Soome tammest valmistatud vaatides. Tumedas rummis on iseloomu ehk palju head maitset ning aroomi VISKI Viski tahab aastaid tammevaadis puhata ja vaikselt rahus oma iseloomu kasvatada. Tehakse viskit tervaviljast, peamiselt odrast, aga ka maisist, nisust ning rukkist. Šotlaste scotch või single malt, Ameerika Bourbon, Tennessee, Rye ning Corn, iirlaste Irish ning jaapanlaste viski. Lühidalt on võimatu viskikategooriat üldistada, aga algaja viskihuviline võiks vaadata Ameerika burboonide poole (magusamad ning karamellised) ning edasijõudnud kõikjale mujale. Bulleit Bourbon on vist küll iga viski- ja kokteilihuvilise kodubaaris olemas. Kuus aastat vaadis, segu maisist ja rukkist – tulemuseks pehme karamelline siidjas burboon. Ja lõpetuseks midagi hoopis teistsugust. Kanada viski Pike Creek 10YO. Jah, ka Kanada on Ameerika kõrval suur viskimaa. Pike Creek on lebanud kaua rummivaadis. Tulemuseks täidlane ja ümar, kuivatatud puuviljade ning vanilli maitsega viski. Hea viski puhkab aastaid tammevaadis ja kasvatab vaikselt oma iseloomu Ilusat sügist kõikidele ning põnevaid maitseid!
Loe veel02.2021
Jah, lugesite õigesti – hobuse ja suure südamega sünnib Prantsusmaal maailma parim vahuvein šampanja. Võiks arvata, et tänapäeval on kõik šampanjamajad liikunud nuti-traktorite ja masin-viinamarja-korjajate poolele, aga ei. Prantsusmaa kõige väärtuslikuma pinnasega maakond Champagne liigub tagasi juurte juurde. Käsikorje ja põllul müttavad ikka hobused ja inimesed, mitte traktorid. Lubage tutvustada pisike Piot Sévillano šampanjamaja šampanjad on jõudnud CityAlko valikusse. Hobuse ja suure südamega sünnib Prantsusmaal maailma parim vahuvein šampanja PEREKOND MARNE’I ORU SÜDAMES Piot Sévillano maja ja põllud asuvad Marne’i oru südames Vincelles’is. Viinamarju on nad kasvatanud juba kümneid põlvkondi, oma šampanja tootmine sai aga alguse 1950.-te keskel. Christine ja Vincent on need kaks imelist inimest, kes tänapäeval vastutavad šampanjamaja kogu loomingu eest. Jah, see on palju käsitööd, tuhandeid detaile ning samal ajal võimalikult vähe sekkumist põldudel. Tulemuseks hinnatud šampanjad Piot Sévillano. Christine ja Vincent vastutavad kogu šampanjamaja loomingu eest PIOT SÉVILLANO ŠAMPANJAMAJA KÄEKIRI Eks šampanjamaja käekiri saab ikka alguse pinnasest, viinamarjadest ja šampanjameistritest endist. Põldusid on neil umbes 8 hektarit (seda on ülivähe!), millest 70% on Pinot Meunier, 15% Pinot Noir ja 15% Chardonnay. Christine ja Vincent on üks väga vinge duo, nad mõlemad lausa kiirgavad kirge ja soovi luua maailma parimat šampanjat. Nende käekiri on pinnase ja looduse aupaklik tunnetamine, et peaks võimalikult vähe sekkuma ja kui sekkuda, siis ikka käsitsi ja… hobusega. Loomulikult koguvad nad vihmavett ja ei kasuta mitte ühtki mitte looduslikku taimekaitsevahendit. PIOT SÉVILLANO ŠAMPANJA MAITSE Maitse. Maitse ja maitse. See on kõige olulisem. Ja maitseb hästi. Piot Sévillano Rebelle Brut on 100% Chardonnay, õrnalt mineraalne ja kriidine, aroomis küpsed puuviljad ja kevadised õied. Täiuslikus tasakaalus šampanja. Sobib kenasti eelroogade kõrvale, või lihtsalt aperitiivina. Piot Sévillano Provocante Brut on 100% Pinot Meunier, kergelt tsitruseline ning puuviljane, väga elegantse peene mulliga. Sobib kenasti austrite, mereandide ja ka puuviljadega. Piot Sévillano Impertinente Brut on 100% Pinot Noir, rikkalikult ümar, maitses kerged kirsi ja vaarika noodid, aroomis lilled ja puuviljad. Võiks öelda, et tegu on pearoa šampanjaga, sobib näiteks hästi lamba ja pardiga. Piot Sévillano Rosé Brut on segu kolmest peamisest šampanjaviinamarjast – Chardonnay, Pinot Noir ja Meunier. Maitses kergelt vaarikane ja nektariinine koos õrna pirni ja sidruniga, ilus pikk järelmaitse. Sobib hästi rasvasema kalaga või sealihaga. CityAlkol on lihtsalt suur rõõm tuua maale sellist perekondlikku loomingut nagu Piot Sévillano šampanjad. Piot Sévillano šampanjamaja – hobuse ja südamega
Loe veel02.2021
Selgunud on meie suvise templirännaku kampaania võitjad. Siin nad on! PEAAUHIND Reisi kahele Gruusia Georgian Legend veinimõisa võitis Katrin Peet. LISAAUHINNAD Šampanjakoolituse viiele võitis Jürine Mati. Kasti Crispico küpsiseid võitis Risto Järv. Kasti Koch Excellence pähkleid võitis Enrico Kibus. Punase veini klaaside võitjad: Zanna (perekonnanimi puudus kaardil, aga kontakt meile teada) Maiki Uibopuu Katrin Tõnismäe. Kasti Koch Excellence jäätist võitis Janno Park. Pleedi võitjad: Henry Reinok Margus Treimann Argo Teidla Tambet Kask Tiit Jakstein. Saunalina võitjad: Andrei Kolomainen Sirle (perekonnanimi puudus kaardil, aga kontakt meile teada) Vladimir Horovets Väino Tõkke Raivo Pajundi. Veinitarvikute võitjad: Jyri (perekonnanimi puudus kaardil, aga kontakt meile teada) Anne Pääsuke Siim Puusepp Silvi Linholm Ragnar Laius. Piknikukorvi võitjad: Marek Mumma Maris (perekonnanimi puudus kaardil, aga kontakt meile teada) Indrek Avasoo Urve Kask Artjom Iljasevits. Palju õnne kõikidele võitjatele! Võitjate kontaktid on meile teada. Lähiajal võtame kõigiga ühendust ning lepime kokku, kuidas auhind teieni jõuab 🙂
Loe veel02.2021
Meil on lühikese aja jooksul juba teine rõõmustav uudis! Avasime järjekordse uue kaupluse – Tondi CityAlko, mis asub Tallinnas, Tammsaare tee ääres, Tondi Selveri vastas. Tondi CityAlko on meil kuueteistkümnes, kuid sel aastal lausa neljas uus kauplus. Tulge külla!
Loe veel02.2021
Meil rõõmus sündmus ja uudis – avasime järjekordse CityAlko, sel aastal kolmanda, kuid kokkuvõttes on see meil juba viieteistkümnes. Oleme väga tänulikud kõigile, kes SadaMarketi CityAlko avamisele kaasa aitasid, ning ootame kõiki kauplust külastama! Uus kauplus – SadaMarketi CityAlko – asub Tallinna Sadama A-terminali kõrval, SadaMarketi kaubanduskeskuses. Tere tulemast!
Loe veel02.2021
Gruusia on suur veinimaa. Võib südamerahus öelda, et Gruusia veinid toovad ka veiniasjatundjatel suure naeratuse näole. Aastatuhandeid traditsioone ja kogemust pinnase ja kliima tunnetamisel. Georgian Legend on tingimusteta armastus oma juurte ja Gruusia maitsekultuuri vastu. Kõik viinamarjad korjatakse alati käsitsi kohalike ekspertide poolt. See räägib juba enda eest. Kõik viinamarjad korjatakse käsitsi kohalike ekspertide poolt. GEORGIAN LEGEND – AUHINNATUD TEGIJA Kvaliteet, kvaliteet ja veelkord kvaliteet. Seda kõike on märganud ka rahvusvahelised asjatundjad. Seetõttu on Georgian Legend pärjatud mitmete auhindade-veinimedalitega. Georgian Legend veinid ja brändid maitsevad hästi, nii lihtne see ongi. Hea maitsenüansside tasakaal, kaunid pudelid ning põnevad lood käivad selle tootjaga käsikäes. GEORGIAN LEGENDI VEINIPIIRKONNAD – MUKUZANI, KINDZMARAULI, TSINANDALI Kui Kindzmarauli on juba ammu sama kuulus veinipiirkond kui näiteks Bordeaux’ Prantsusmaal või Toskaana Itaalias, siis Mukuzani ja Tsinandali on laiemale avalikkusele veel veidi avastamata piirkonnad. Palju hea pinnasega aedasid, rohkelt käsitööd ja traditsioonilisi veinikasvatuse töövõtteid lisavad Georgian Legendile Gruusia veinide kvaliteedimärgi. Georgian Legendi viinamarjaistandus GEORGIAN LEGEND PUNASED JA VALGED Esimesena seostub Gruusia veiniga loomulikult punane vein. CityAlko valikus on nii kuivasid kui ka veidi ümarama iseloomuga tegelasi. Georgian Legend arvestab erinevate maitsetega. Georgian Legend Mukuzani perekonna Saperavi on Kakheti piirkonnas loodud punane kuiv vein, aroomis puuviljane, maitses lopsakad marjad. Sobib kenasti juustude ja punase lihaga, eriti veiseprae ja lambaliha kõrvale. Mukuzani on mikropiirkond, Saperavi viinamari. Georgian Legend Mukuzani on rubiinpunase värvuse ja eriliselt sametise maitsega, aroomis punaste marjade bukett. Grillitud liha, juustud ja ka lihahautised on need toidud, mis Mukuzaniga head paarid. Georgian Legend Kindzmarauli võibolla tutvustamist ei vajagi. Aga siiski. Sügavpunane kirsine värv, puuviljane ja marjane maitse. Kuna tegemist poolmagusa punase veiniga, siis sobib sinihallitusjuustuga, vürtsika liha ja ka küpsete puuviljade kõrvale. Georgian Legend Alazani Valley on poolmagus punane vein Saperavi viinamarjadest. Tume kirss värvis, maitses sametine tasakaalustatud hape, aroomis puuviljad ja marjad. Sobib vürtsikate ja magusa altooniga toitude kõrvale. Georgian Legend Tsinandali Dry on kuiv valge vein, maitses tsitrused ja kergelt lilleline –troopilised õied, värvus õlgkollane. Sobib mereandide, valge kala ja kana kõrvale. Georgian Legend viinamarjad GEORGIAN LEGEND BRÄNDID Georgian Legend brändid on meil nii V.S., V.S.O.P. kui ka X.O. klassifikatsioonid, vastavalt siis 3, 5 ja 10 aastat tammevaadis laagerdumist. Brändide valmistamiseks kasutatakse sama viinamarja Ugni Blanc, mis Prantsusmaal Cognac piirkonnas, kohaliku tunnetus tuleb Rkatsiteli ja Mtsvane viinamarjadest. Näiteks Georgian Legend X.O õrnalt lilleline, maitses kerge šokolaad ja vanill, tammevaadis laagerdunud miinimum 10 aastat. See merevaigu värv talletub maitsemällu, sobib eriti hästi pähkliste dessertide kõrvale. Georgian Legend veinid ja brändid tasuvad avastamist ja maitsmist. Kui veini ja brändit tehakse suure südame ja paljuski käsitööna, siis see kõik tuleb kenasti välja ka maitses. Georgian Legend on Gruusia maitsekultuuri oluline osa.
Loe veel02.2021
Oleme rõõmsad, et saame tutvustada klientidele meie loodud kvaliteedimärki – Hõrgutaja. Nüüdsest on meie kauplustes paljud veinid ja vahuveinid tähistatud just sellise märgiga. Hõrgutaja märk pudelil tähistab joogi kindlaid maitseomadusi, mis on kirjeldatud all pool. Märkide eesmärk on teha kliendil veini või vahuveini valimine kiireks ja lihtsaks ning anda vihjeid ka joogi kõrvale sobiva toidu osas*. Siin on ülevaade Hõrgutaja märkidest, nende tähendustest ja toidusoovitustest. KERGE & SÄRTSAKAS Selle kleebisega veinid on iseloomult elavad ja enamasti noored ning valmis kohe tarbimiseks. Pigem on ka nende veinide värv hele, mis viitab veini värskusele ning noorusele. Toidusoovitus: kerge ning noor vein ei soovi enda kõrvale väga rasket ega keerulist toitu. Sobib enamasti hästi omaette nautimiseks või salatite, grillitud juurviljade ning kerge valge lihaga (kana, kalkun, sealiha), kala ning mereandide ning värskemate juustudega. MESINE & PUUVILJANE Selle kleebisega veinid on veidi magusamate (“mesiste”) alatoonidega kui tavalised kuivad veinid, mistõttu võib ka veini kehandit tunda veidi täidlasemana. Toidusoovitus: sobib suurepäraselt grillitud kala- ning kanaroogadega, grillitud juurviljade, keskmise täidlusega juustudega, suppide ja kergemate pastadega (mitte tomatikastmega), samuti ka risotto, sushi ning Aasia toitudega, kuna veini kerge magusus tasakaalustab ning pehmendab toidus leiduvaid vürtse. HÕRK & MARJANE Selle kleebisega veinid on mahlased ja marjased, kuid seejuures kerge või keskmise täidlusega, mis teeb neist ideaalse “igapäevaveini”. Toidusoovitus: sobivad suurepäraselt lihtsate koduste igapäevaste toitudega. Samuti pasta, pitsa, pajaroogade ning kergemate hautiste ja keskmise täidlusega juustudega. KIRGLIK & JÕULINE Selle kleebisega veinid on täidlase kehandi ning jõulise iseloomuga, nendest võib leida rohkem tanniine ning happesust. Tihtipeale on nad ka veidi vürtsikamad ning enamasti sobivad just pikaajalisemaks säilitamiseks. Toidusoovitus: küpsed juustud, metsloomaliha, lambaliha, grillitud veiseliha, maitsekamad seened, lopsakad hautised punasest lihast. MOOSINE & TUMMINE Selle kleebisega veinid on kergelt magusate alatoonidega ja sametiselt pehmed. “Moosisus” nendes veinides väljendub veini veidi tihedamas ja meelamas tekstuuris, mida juues võib tihtipeale tekkida tunne nagu jooks vedelat moosi (enamasti just mustsõstra-, maasika- või kirisimoosi). Toidusoovitus: grillitud lihad, keskmised ja täidlased juustud, vürtsikamad road ja karrid, tume šokolaad ning erinevad šokolaadidesserdid. ELEGANTNE & KÜLLUSLIK Selle kleebisega veinid on äärmiselt elegantsed ning peenema iseloomuga, pigem keskmise täidlusega. Enamasti meeldivad sellised veinid just pikaajalisematele veiniarmastajatele, kes otsivad põnevaid uusi dimensioone. Pigem on tegu veinidega, mida võib säilitada lausa aastakümneid. Toidusoovitus: õrnema tekstuuriga juustud nagu kitsejuust või nooremat sorti Brie (liiga tugeva aroomiga juustud võivad veini elegantsuse ära rikkuda ning liialt domineerida), keskmise täidlusega liha (näiteks ürtidega valmistatud jänes, kana, pardirind või hoopis tuunikala seesamikattega), Burgundia pada. Samuti suurepärane juurviljahautisetega ning seenteroogadega (näiteks seenerisoto, trühvlid jne). *Soovitused on siiski üldised ja täpsemate tootjapoolsete soovituste leidmiseks (ning maksimaalseks toidu-veini elamuseks) tasub uurida igat tootelehte eraldi.
Loe veel02.2021
Rosé on roosa vein. Nii vahuvein kui ka „selge“ vein. Rosé’ga on üks hea ja maitsev lugu. Nimelt on ta viimasel ajal sööstnud säravasse veinide kõrgliigasse – tal on palju tulihingelisi veinientusiastidest austajaid ning rosé’d toodavad paljud maailma tipp veinitootjad. CityAlko valikus on rosé’d kõikvõimalikele maitsetele. Oleme hoolitsenud ka selle eest, et meil leiduks rosé’d erinevates hinnaklassides. ROSÉ PUNASTEST Just, rosé’d tehakse punastest viinamarjadest. Roosasid viinamarju pole ju olemas. Punaste viinamarjade kestad annavad roosale veinile tema kauni värvi. Niisiis on roosa peaaegu punane. On tootjaid, kes lisavad valgele veidi punast (ja selles pole midagi halba), aga üldjuhul saame niisiis roosa punastest. Enne kui vaatame lähemalt mõningaid maitsvaid roosasid, siis märgime ära ka selle, et kõige kuulsam rosé piirkond on Lõuna-Prantsusmaa Provence. Loomulikult on Hispaania, Portugal, USA ja Itaalia Provence’il kohe kannul. (LÕUNA-)PRANTSUSMAA ROSÉ Lõuna-Prantsusmaa on kuulsaim rosé piirkond Domaine du Carrou Sancerre Rose kuulub roosade meistrite hulka. Värske, elegantselt vaarikane, punase sõstrane ja kirsine. Loomulikult sobib ta toidust kala ja mereandidega, aga sellega ei tohiks toiduga paaritamine lõppeda. Me soovitame proovida ka röstitud kana ja grillitud lihaga. Sel veinil (valmistatud 100% Pinot Noir viinamarjast) on piisavalt iseloomu, et ka veidi „raskema“ toiduga kaunis maitsepaar sõlmida. Liigume lõunasse. Comtesse Marion La Voliere Rose on lõuna Prantsusmaa kaunis saadik ja seda väga heas hinnaklassis. Mõnusalt värske rosé, kerge, sobib hästi külmade lõigete, suitsulõhe ja suviste kergete salatitega. Comtesse Marion on 100% Grenache viinamarjast ning teda toodab üks ja sama perekond juba viiendat põlve. Neil on olnud aega harjutada. Tulemus on maitses tunda. ITAALIA ROSÉ Eks naabrid tahavad ikka üksteisest paremad olla. Itaalia veinisaadikutest tõstame esile Zenato Bardolino Chiaretto. Õrnad metsmaasika ja virsiku noodid, veidi herbaalne ja väga hästi tasakaalus roosa vein. Sobib ulukite ja rasvasema kalaga, näiteks lõhe ja tuunikalaga. Kvaliteetne tootja, kes on selle roosa välja võlunud Corvina, Merlot’ ja Rondinella viinamarjadest. Ama Mi Rosato Puglia ka samuti maitsev roosa tegelane itaallastelt. Värske, pehme, Ama Mi Rosatot soovitaksime proovida Aasia veidi vürtsikama toiduga. 100% Primitivo viinamari. ROSÉ ARMASTAB KÜLMA Mitte külma kliimat, aga külmikut ja jää-ämbrit. Rosé serveerimistemperatuur peaks jääma 6 ja 10 kraadi vahele, aga rohkem sinna madalama temperatuuri poole. Pudel vee ja jääga täidetud ämbrisse, nii hoiab temperatuuri jahedana esimeste klaaside nautimise ajal. ROSÉ ŠAMPANJA Prantslaste aust ja uhkusest – šampanjast – ei saa rosést rääkides üle ega ümber. Meil on teile üks eriline roosa solist. Vollereaux Brut Rose de Saignée. Üks ja sama perekond. 6 põlvkonda. Aroomis alguses punased marjad, eriti maasikad, hiljem küpsetised ja vanill. 100% Pinot Noir ehk karakterit sellel roosal šampanjal jagub. Ilus pikk järelmaitse, pehme mullide tekstuur. Roosade kuninganna. Loomulikult sai siia kirja vaid käputäis meie roosade valikust, kõigest ei jõua kirjutada ega ka lugeda. Vahepeal peab suve nautima. Üldjoontes on rosé värske, delikaatne ja nüansirohke ning väga hea toiduga sobituja. Bon appetit! Rosé on väga hea toiduga sobituja
Loe veel02.2021
Cava seisab võrdväärsena kõikide vahuveinide rivis. Hispaania uhkusega toodetud mull, mida toodetakse peaaegu 100% Kataloonias. Veidi ka mujal, aga seda on nii vähe, et peaaegu ei loe. Niisiis, vaatame lähedamalt selle klassikalisel meetodil valmistatud Hispaania vahuveini, cava minevikku ja olevikku. Cava toodetakse peaaegu 100% Kataloonias CAVA VIINAMARJAD EHK KUST TULEB MAITSE Cava’t valmistatakse peamiselt kolmest heledast marjast ja need on Macabeu, Parellada ja Xarel·lo. Macabeu annab cava’le küpseid luuvilju ja tsitrust, eksootilisi ja lillelisi maitseomadusi. Parellada annab tekstuuri ja täidlust. Xarel·lo happesust ja värskust. Orgaaniline, mahepõllumajanduslik või biodünaamiline on veinitootmises üks suur suund, kuhu varem või hiljem kõik tootjad jõuavad. Nemad siin oma cava’ga on juba orgaanilisse kohale jõudnud – Alsina & Sarda Cava Reserva Brut Organic. ÜKS SEIK CAVA AJALOOST Pikalt ajalool ei peatu, aga üks nüanss väärib siiski märkimist cava seiklusterikkas sünniloos. 19. sajandi lõpus tabas kogu Euroopa viinaaedu phylloxera ehk juuretäi, mis pani nahka pea kogu Vana Maailma viinapuud. Kõige rängemalt sai pihta Prantsusmaa – šampanjatootmine peaaegu peatus. Hispaanlased õppisid kiiresti traditsioonilise vahuveini meetodi selgeks ning hakkasid tootma oma vahuveini – cava’t. Cava oligi sündinud. Freixenet on vist üks tuntumaid cava tootjaid Hispaanias, loomulikult meie valikus olemas näiteks Freixenet Cava Brut Nature Vintage Reserva või Freixenet Cava Cordon Negro Brut. Teine tootja, mida me kaupluste kui ka e-poe riiulitel küllaga leidub on Codorniu, näiteks nende Cava Clasico Brut. CAVA MAITSE Kõik cava’d on valmistatud traditsioonilisel vahuveini meetodil, kus teine fermenteerimine ehk protsess, mis toodab mulle, toimub pudelis. Mullid, mis tekivad pudelis on veini maitsega juba pudelis sõbraks saanud ning moodustavad ühe terviku. Sametine, pehme tekstuur. Cava mullid tekivad pudelis ja moodustavad maitsega ühe terviku Suures pildis on cava värske ja puuviljase iseloomuga. Võtame näiteks selle roosa cava, maises piisavalt hõrke maasikaid-vaarikaid ja lõpptulemus parajalt pehme Jaume Serra Cava Rosado Brut. CAVA JA TOIT On juba ammu selge, et vahuvein sobib väga hästi õhtut alustama – aperitiiviks. Tihtipeale, aga unustatakse ära, et vahuvein on ka väga hea toidu kaaslane. Vahuvein teeb komplimendi toidule ning seob maitsed kenasti kokku üheks tervikuks. Kindel valik on cava kergete eelroogade kõrvale ja täpselt sama kindel valik on cava kalast valmistatud pearoogade kõrvale. Cava on kergete eelroogade kõrvale kindel valik Vahemerelise köögiga on cava väga hea reisikaaslane. Kellele meeldivad veidi magusamad tegelased, siis peaks vaatama etiketilt semi sec sõnapaari. See on siis veidi magusam ja sobib näiteks ka magustoidu kõrvale. Tema siin on semi sec – Clos Amador Cava. Cava sobib kenasti ka kingituseks, näiteks väärikas karbis Segura Viudas Cava Heredad Brut Reserva. TEMPERATUUR Cava peab olema jahutatud õige temperatuurini. See tähendab külma. Kõige lihtsam on nii, et hoiad cava’t külmikus 5 kraadi peal. See võib tunduda esmapilgul veidi liiga madal temperatuur, aga usaldage – see toimib. Klaasi kallake cava’t ikka poole klaasi kaupa. Ja siis pudel kohe jääga täidetud veininõusse. Nii peab küll klaasi täitma tihemini, aga vast saame hakkama. Cava maitse on väga mitmenäoline, erinevat tootjad annavad maitsesse palju oma käekirja ning kohalikku maitsekultuuri tunnetust. Kokkuvõtvalt on cava kuiv ja puuviljaselt elav. Aperitiiv, toidu kõrvale või kokteilis. Kuiv ja puuviljaselt elav cava – aperitiiv, toidu kõrvale või kokteilis
Loe veel04.2021
Väga paljud klassikalised kokteilid on ka väga lihtsasti kodus valmistatavad. Pole vaja palju erivarustust või erioskusi. Põhimõtteliselt kõik head koostisained klaasi ja valmis ta ongi. Ja mõne lihtsa nipiga saab ka maailma suured klassikud vormida põnevaks koduseks maitseelamuseks. Lugege aga julgelt edasi, see kõik on väga maitsev. Džinn ja toonik, teistmoodi maitsestusega Kuna kevad hakkab juba vaikselt oma sooja palet näitama, siis on kokteilimaailmas fookuses värsked ja selged baasalkoholid. Džinn, viin, tekiila – kõik läbipaistvad ja klaarid. Džinn ja tooniku kodus valmistamisel pea meeles, et klaas peab olema jääd ääreni täis – nii ei lähe kokteil vesiseks ning hoiab kenasti külma. Peale kvaliteetse džinni ja tooniku saab kokteili lihtsasti omanäoliseks „tuunida“ kõikvõimalike tsitruste ja maitsetaimedega. Näiteks ei pea džinn ja toonikusse tingimata käima sidrun või laim, proovi hoopis greibiga? Hoopis teine maitse – kergelt mõru, samas endiselt väga värske. Greibiga sobib kindlasti maailmabränd Tanqueray 10 ja pikenduseks kvaliteetne Double Dutch toonik. Garneeringuks niisiis greibisektorid koos väikese rosmariinioksaga. Suhe 1 osa džinni, 3 osa toonikut. Maitsedžinn ja toonik, veel lihtsam kui eelmine soovitus Nüüd teeme elu ikka väga lihtsaks. Džinnimaailmas teevad laineid n-ö maitsedžinnid. Tootja poolt juba kergelt maitsestatud džinnid. Neid on nii kurgi, maasika, vaarika, apelsini, siduni või hoopis mustasõstra, rabarberi ja astelpaju maitsega – valik on väga lai. Ka meie kodumaine džinnitööstus ei maga. Saaremaal on välja tulnud apelsini maitsega džinn Saaremaa Ore Gin. Kellele siis apelsinimaitseline värske džinn ja toonik ei maitseks? Ei tea. Garneeringuks lisa lihtsalt üks apelsiniviil või -sektor ja pikenda oma lemmiktoonikuga. Negroni – kummardus Itaaliale Nüüd võtame suuna lõunasse ning lehvitame kõikidele itaallastele. Eriti krahv Negronile, kes üle saja aasta tagasi, Firenzes, tellis baarmenilt midagi kangemat kui tema „tavaline“ vermut Campari ja mulliveega. Niisiis Negroni: võrdses osas džinni, punast vermutit ning mõru Camparit. Garneering apelsinikoor või apelsinisektor. Pane viskiklaas jääd täis ning kalla peale võrdses osas kõiki koostisaineid, veidi vett ning sega. Garneeri. Kokteil võib tunduda alguses veidi mõru, aga anna talle aega „kasvada“. Aga nüüd tuleb üks kõige olulisem nipp. Negroni saab suuremasse pudelisse valmis teha. Võta näiteks 300 cl kõiki koostisaineid, kalla kaussi või kannu ning lisa umbes 10–15% vett. Kalla segu korgiga pudelisse ning pista tavalisse külmikusse. Ja valmis ta ongi. See segu ei lähe halvaks, kokteili võib külmikus pidevalt hoida n-ö stardivalmis. Külaliste saabudes on sul juba maitsev klassikaline kokteil valmis ning pererahvas ja külalised rõõmsad. Hea lihtne kvaliteetne džinn Beefeater, Campari ja punane vermut Martini Rosso. Mõnusad koduseid maitseid.
Loe veel04.2021
Tihti on veiniriiuli ees raske valikut teha, sest häid veine on meie riiulitel lihtsalt nii palju. Millest lähtuda? Kuidas teha „õige“ valik? Järgnevalt hakkame üldistama ehk loomulikult kinnitavad erandid reeglit. 1. Punase veini valik läbi toidu Ühe piirkonna toit sobib sama piirkonna veiniga. Veini- ja toidukultuur käivad ikka käsikäes. Valmistad külalistele pastat, mõtle veini osas itaallastele. Ehk kui toiduks on punases kastmes lihaga pasta, siis peaks vaatama Itaalia keskmise täidlusega punase veini poole. Loomulikult meenub esimesena tomatise pasta paariliseks Chianti piirkonna veinid ehk Sangiovese viinamari. Nagu see kaunitar siin – Ama mi Chianti. Kuna tegu on piisavalt kerge veiniga, siis sobib kenasti ka kanaroogadega. Chianti sobib punases kastmes lihaga pasta paariliseks 2. Punase veini valik läbi kliima Mida rohkem on viinamari kuuma päikest saanud, seda moosisem ja ümaram on vein. Näiteks annab Austraalia oma kuuma päikesega punastele üsna pehme karakteri. Prantsusmaal pole veel nii kuum kui Austraalias – veinid on üldiselt kergemad ja happelisemad. Savanha Pinotage Shiraz segu pole küll Austraaliast vaid hoopiski päikselisest Lõuna-Aafrika Vabariigist, aga vastab kenasti eelpool kirjeldatud kliimaloogikale. Vein on soojale kliimale omaselt pehme, ümar ning siidine. Meie CityAlko riiulitel kenasti olemas, nii kaupluses kui ka e-poes. 3. Punase veini valik läbi viinamarja enda Jäta meelde mõned põhitõed. Näiteks, et Cabernet Sauvignon, Shiraz ja Malbec on mõnusad täidlased. Kergemad punased on Valpolicella, Pinot Noir ja Chianti. Kui nemad meelel ja keelel, siis tuleb ka valik kergesti. Alati võib teha endale ka telefoni märkmetesse väikese spikri! Näiteks Uus-Meremaa Matua Marlborough kerge Pinot Noir. Küsige ükskõik milliselt veinisõbralt tema lemmik viinamarjade esikolmikut ning võite veenduda, et seal nimekirjas on ka Pinot Noir. Kuna tegu on ka šampanja viinamarjaga, siis eks see vastus seal ka peitub. Pinot Noir – veinisõprade lemmik 4. Punase veini valik läbi maa Eks see käib käsikäes kliimaga ja tootjatel ikka ka oma käekiri. Aga. Kui veinisõbrale on oma kogemusest meelde jäänud, et kerge ja väheste tanniinidega prantslased tema maitsemeelele „see on nii hea vein“. Siis see ongi õige vastus. Kerged punased tahaksid siis veidi internetis uurimistööd saada. Teeme elu lihtsaks, mõnus pool-kerge prantslane on siin kohe olemas Chateau Passe Craby Bordeaux’st – 80% Merlot, ülejäänud Cabernet Franc ja Cabernet Sauvignon. Viimased annavad talle siis selle kergelt täidlasema karakteri. 5. Punase veini valik läbi... sisetunde Meie sisetunne on tihti osavam, kui oskame arvata. Kui veiniriiuli ees liigub silm ja käsi mõne konkreetse veini poole, siis see võibki olla see õige valik. Mis saab valesti minna? Kui ostetud vein ka üldse ei maitse, siis on selge, et toidu valmistamiseks sobib ta ikka. Näiteks täna ütleb sisetunne, et üks Villa Loreni Valpolicella Ripasso on see õige otsus. See vein on nii hea, et ega seda toiduvalmistamiseks ei jätkugi. Häid valikuid ja peame meeles, kvaliteet maitseb alati hästi!
Loe veel02.2021
Kokteilimaailmas on täpselt samasugused trendid nagu gastronoomias või rõivatööstuses. Ühel hetkel on lihtsalt üks stiil, koostisaine või tehnika rohkem moes kui mõni muu. Vaatamegi nüüd veidi lähemalt, mis toimub kokteilimaailmas aastal 2021? Mis on koduste ja professionaalsete baarmenite seas hetkel populaarne? TREND NR 1 – KOKTEILI KVALITEETSED KOOSTISAINED On üks vana, hea ja lihtne reegel maitsva kokteili valmistamiseks – kasuta kvaliteetseid koostisaineid. Loomulikult peab kõrvale veidi retsepti teadma ning temperatuuri jälgima, aga on üsna tõenäoline, et kvaliteetseid asju kokku segades saame ka hea kokteili. Kõikvõimalikud käsitöö small batch ja limited edition pudelid on tänapäeval juba kange riiulis üsna tavapärased. Niisiis, maitse kvaliteeti. Hea kokteili saab kvaliteetsete koostisainetega TREND NR 2 – KOKTEILI PIKENDAJATE VALIK SUURENEB VEELGI Kunagi oli nii, et ega peale koola ja apelsinimahla polnud millegi muuga kokteile pikendada. Nüüd on olukord kardinaalselt muutunud. Häid pikendajaid on nii palju, et silme eest võtab kirjuks. CityAlko kokteilipikendajate osakond on sama esinduslik kui kange alkoholi enda oma. Toonikuid kõikvõimalike taimede ja tsitrustega igale maitsele. Kokteilipikendajate valik järjest suureneb Trend nr 3 – džinn jääb, aga teised tulevad kannule Aastaid on olnud Eestis džinn kange valitseja. See hakkab nüüd veidi muutuma. Tugevalt on tagasi tulemas rumm, viin ja ka tekiila-mezcal. Loomulikult ei kao džinni populaarsus üleöö kuskile, lihtsalt tekib veidi ruumi ka teistele kangetele tegijatele. Kui vaatame veidi kaugemasse tulevikku, siis kõikvõimalikud kindlast kategooriast väljas kanged joogid on ka riiulitel oma kanda kinnitamas. Neist kirjutame tulevikus pikemalt. Kokteilides on džinni kõrval tagasi ka teised kanged TREND NR 4 – KOKTEILIMAAILMAS ON LIHTSUS UUS STIIL Umbes viis aastat tagasi olid popid kokteilid, kus 10+ koostisainet ning kokteili garneering oli nii võimas, et jooki ennast polnud nähagi. Nüüd on popp pigem jaapanlik minimalistlik serveering ning maksimaalselt paar-kolm koostisainet. See kõik sobib ju imehästi koduste kokteilipidude konteksti. Üsna väikese vaevaga saab kodus teha endale tipptasemel maitseelamust pakkuva kokteili. Vähem on rohkem. Lihtsus on kokteilimaailma uus stiil Vaata meie kodulehel lihtsaid kokteiliretsepte ja katseta.
Loe veel02.2021
Küll on tore, et oled seda lugu lugema hakanud! Palun, loe aga edasi. Siit loost leiad valge veini n-ö põhitõed, mis aitavad valge veini riiulis paremini orienteeruda. Kuna me valik on suur, siis on hea mõned abistavad nipid alati tagataskus hoida. KAS VIINAMARI VÕI MAA? Chardonnay võib olla väga erineva iseloomuga vastavalt sellele, kus ta kasvanud on. Ühes kohas kuiv nagu sidrun, teises kohas pehme nagu virsik – ainult viinamarjast ei piisa, peab ka maad jälgima. Ehk lihtne nipp: jäta meelde paar viinamarja ja paarita nad peas veiniriigiga. Mõned näited: Ameerika või Austraalia Chardonnay on üldjuhul veidi pehmem ja ümaram, Itaalia Pinot Grigio värske ja kuiv. Hea valik veidi ümaramat on Jacob’s Creek Chardonnay ja veidi kuivem orgaaniline Novapalma Pinot Grigio. Veini puhul on oluline nii viinamari kui maa PÄIKE Mida soojem riik, seda magusam vein. Üldjuhul saab nii öelda küll. Austraalia valged on ikka üsna ümarad, Prantsusmaal ikka pigem kuivad. Chablis on alati hea kuiv ja mineraalne valge vein Prantsusmaalt, nagu see Domaine Laroche Chablis Saint Martin. Loomulikult on siin palju erandeid, aga me räägimegi üldiselt. Mida rohkem päikest, seda puuviljasem vein. Lõuna-Aafrika Vabariigis päikest ka jagub, siin veidi ümarama iseloomuga valge Fairview Darling Sauvignon Blanc. Mida rohkem päikest, seda puuviljasem vein TOOTJA Hea nipp on endale üks tootja meelde jätta, kelle maitsete käekiri on meelepärane. Soovitame sel juhul valida selline tootja, kelle seeria on pigem pikk, et oleks valikut. Ikka midagi valgest, punasest ja ideaalis ka roosast. Kuigi roosa võib mängust välja jätta, sest roosa veini „pealinn“ on ikkagi Lõuna-Prantsusmaa – piisab selle tarkusetera meelde jätmisest ja roosa riiul on peaaegu et selge. Näiteks meie riiulitel Villa Annaberta valik on täpselt selline, et kõik hea on olemas. Villa Annabertast saate lähemalt lugeda siit. Sama lugu on ka näiteks Tommasi majaga, meie valik nende veinidest on siin. Valgetest tooks esile Tommasi Soave. Jäta meelde, et Soave on alati mõnusalt mahe ja sobib ideaalselt ka toiduta seltskonnaveiniks. Hea nipp on üks tootja meelde jätta OMA SOMMELJEE ALATI TASKUS Tänapäeval on palju veebipõhiseid rakendusi, mis ütlevad kiiresti, mis veiniga tegu on ja ka millise toiduga ta sobib. Lae endale üks rakendus alla ja nii on poes lihtsam orienteeruda. Lemmikud saab ka rakenduses enamasti salvestada ehk järgmisel korral kohe hea meelde tuletada. SISETUNNE Sisetunne, kõhutunne, intuitsioon… nad tavaliselt ei valeta. Kui veiniriiuli ees ikkagi üks pudel kõnetab, siis ju nii peabki olema. Mõnikord on ju raamaturiiuli ees sama lugu. Ühesõnaga, kui mõni veinipudeli etikett meeldib ja arvad, et peaksid seda maitsta saama, siis nii ongi. Valge vein jahuta kindlasti külmaks, siis on üsna kindel, et maitseb. Temperatuur mängib veinimaailmas suurt rolli, valge vein peaks klaasi kallates klaasi väljast vesiseks lööma. Temperatuur paigas, meel rõõmus. Veinimaailm on osa maitsekultuurist Veinimaailm on osa maitsekultuurist. Kvaliteet maitseb.
Loe veel02.2021
Lihtsad kodused road on sama head kui peened gurmeetoidud. Igale olukorrale on oma köök. Vaba aega koduseks kokkamiseks on hetkel meil kõigil vist veidi rohkem. Anname siin aga veinisoovitused maitsvate klassikalist koduste roogade juurde, milles on vähe koostisaineid ja pigem lihtne valmistada. Külalisi ära kutsu. BOLOGNA PASTA Ehk pasta ja tomatises kastmes hakklihakaste. Vana hea reegel on see, et ühe piirkonna toidukultuur on kenasti põimunud sama piirkonna veinikultuuriga. Esimene mõte on loomulikult Chianti. Ama Mi Chianti DOCG sobib tomatiste kastmetega väga hästi. Chianti on kõige kuulsam tomatiste kastmetega sobituja. Aga see ei ole veel kõik. Demaria Bartolomeo Barbera d’Alba DOC ehk Barbera viinamari oma mõnusa ümarusega sobib samuti väga hästi. Bologna pasta SEENERISOTO JA VEIN Seenerisoto on üks väga tubli veiniga sobituja. Sobib nii punane kui ka valge. Anname siinkohal rusikareeglid. Seenerisoto vein valgetest võiks olla veidi tugevama iseloomuga valge vein, võib vabalt olla tammevaadis seisnud. Ja loomulikult võiks sama veini kasutada ka risoto enda valmistamisel (eriolukorras võib sellest aga mööda vaadata). Näiteks Penfolds Koonunga Hill Chardonnay Austraaliast on hea valik. Punastega on see lugu, et sobivad maalähedane Pinot Noir või Nebbiolo. Näiteks USA Parducci Pinot Noir või Itaalia Casetta Langhe Nebbiolo. Seenerisoto LIHAHAUTISED JA VEIN Ahjuliha, mis on tunde ahjus malmpotis haudunud on üks hea lihtne õhtusöök. Ja mis kõige parem, sellest jagub mitmeks päevaks. Pigem teha siis juba suur praad. Põhimõtteliselt viska liha maitseainetega ahju ja aeglane soojus teeb kõik muu. Punast veini võiks ka potti valada, sellest tuleb hea kaste. Veinipaariliseks sobib hästi Hispaania Tempranillo oma kergelt marjase ja suitsuse alatooniga. Näiteks La Tarara Tempranillo Crianza Rioja on hea valik. Samas CityAlko valik Tempranillo osas on väga muljetavaldav ehk võib proovida erinevaid. Lihahautis TATAR, SEE LEGENDAARNE TATAR Tatra ja veini sobitamisel on loomulikult küsimus selles, millega tatart koos süüakse või kuidas tatar on maitsestatud. Tatar sobib hästi salatite põhjaks, klassikalise prantsuse kastmega (oliiviõli, äädikas, sinep, must pipar). Näiteks ubade ja krõbedaks praetud peekoni salat tatrapadjal sobib väga hästi Sancerre või mõne muu Sauvignon Blanc’iga. Väga hõrk valik oleks La Jouline Sancerre Cuvee. Veidi lihtsam aga sama hea valik oleks Saint Clair Vicars Choice Sauvignon Blanc. Tatar, see legendaarne tatar Soovime kõikidele rahulikku kodus veetmise aga koos heade maitsetega. Veinimaailm on osa maitsekultuurist. Kvaliteet maitseb.
Loe veel02.2021
Veinimaailmaga käib tihti kaasas ajast ja arust arusaam, et see maailm on väga peen ja nii keeruline, et pole mõtet üldse süvenema hakatagi. Muidugi on vein maitsekultuuri tähtis osa ja sommeljeedele töö, aga see kõik ei pea olema igapäevaelus nii tohutult keeruline. Oluline on see, et maitseks hästi ja sobiks toiduga valatult kokku. Ja nagunii on alati olulisem see, kes on laua ääres, mitte see, mis on laua peal. Siit leiad viis kindlat nippi, kuidas veinimaailmas mitte ära eksida. Üldistatult. PÄRITOLU Mida soojemas kliimas on viinamarjad kasvanud, seda ümaram ja magusam on vein. Võtame näiteks Austraalia. Kuum. Võrreldes Prantsusmaa või Saksamaaga vähem kuivad/happelised veinid. Loomulikult on siin palju erandeid, aga me räägimegi suurest pildist. Näiteks punane vein Austraaliast Wyndham Bin555 Shiraz javiinamarjast on täpselt selline päikseline ja ümar. Gramm kuivem on see prantslane Bonpas Cotes du Rhone, viinamarjad Grenache, Syrah, Mourvèdre ja Carignan. Mõlemad veinid on saanud paraja koguse päikest. Vaatame, mis saab Euroopa viinapuudest kui kõrbelikud ja kuivad suved jätkuvad. Veinide maailmakaart TEMPERATUUR Valge veini puhul võiks öelda, mida külmem seda parem. Klaas võiks väljast vesiseks tõmmata. Kuna keskküte huugab ja õueski tihti soe, siis valge vein ja eriti vahuvein – hoia külmikus 5-6 kraadi juures. Kui esimesed klaasid valatud (kalla klaasi vähe, saab ju külma juurde valada), siis hoia pudelit jää-ämbris või külmikus. Näiteks see valge vein Prantsusmaalt Hugel Alsace Tradition tahab kindlasti õigel temperatuuril serveerimist, nii ta on lihtsalt täpselt õige. Punane vein läheb temperatuuri alanedes kergemaks. Ehk kui tegu on väga tummise punasega, siis tema võib liiga soojalt serveerides tunduda aroomilt liiga „alkohoolne“. Punaseid võiks serveerida külma toa temperatuuril. Võtame näiteks selle Villa Annaberta Amarone della Valpolicella, sooja toa temperatuuril võib jääda veidi alkohoolseks, aga jahutatult palju kergem. KLAASID Head kvaliteetsed klaasid võivad ka nigelast veinist täitsa hea veini välja võluda. Loomulikult pole koduses majapidamises ruumi igale viinamarjale oma klaasi ostmiseks. Mõttekas on osta ühed kvaliteetsed universaalsed klaasid, mis sobivad nii valgele, punasele kui ka vahuveinile. Ja asi vask. Las restoranid hoolitsevad pika klaasirivi eest. Vahuveini puhul on nagunii suur trend see, et kitsas klaas on ajalugu. Vahuvein avab end paremini klaasist, kuhu inimese nina ka sisse mahub. Näiteks see Laurent Lequart Reserve Brut šampanja maitseb valge veini klaasist paremini kui kitsast. Universaalsed klaasid, mis sobivad nii valgele, punasele kui ka vahuveinile JÄTA MÕNED LEMMIKUD MEELDE Jäta lemmik viinamarjad, piirkonnad või tootjad endale meelde. Kohe väga lihtne orienteeruda. Valgest meeldib see ja see, punasest see ja vahuveinist on lemmik näiteks prosecco. Tänapäeval on ka väga palju rakendusi, mis jätavad lemmikud sinu eest meelde. Näiteks on üks üsna universaalne punane vein Ripasso, no sobib nii paljude olukordade ja söökidega, kerge juua, ei ole liiga tanniinine. Eriti see Villa Annaberta Valpolicella Ripasso Superiore. TOIDU JA VEINI SOBITAMINE Kõige lihtsam meetod. Ühe ja sama piirkonna vein ja toit sobivad kokku. Seda sobivust on ju kohalikud veinimeistrid ja kokad peenhäälestanud pikkade ja produktiivsete aastakümnete jooksul. Ulukid ja tomatised pastad sobivad Toskaana punasega väga hästi – nende sobivust on proovitud läbi ajaloo tuhandeid kordi. Pole midagi öelda, see Villa Antinori Chianti Classico Riserva on puhas Toskaana köögi punane vein. Veinimaailm on osa maitsekultuurist. Kvaliteet maitseb.
Loe veel02.2021
Aplauside saatel on hea tuua rõõmusõnumeid. Laurent Lequart šampanjamaja on saabunud Eestisse CityAlko riiulitele. Mitu põlvkonda traditsioone, palju kirge ja austust looduse vastu ning ilus elegantne käekiri – see ongi šampanjamaja Laurent Lequart. Vaatame veidi lähemalt, kuidas Laurent Lequart maitseb ja kust ta tuleb? Laurent Lequart Aga kõigepealt pisike hääldusdetail. Häälda seda maja „loran lökuaar“. Seda on küll veidi naljakas niiviisi eesti keeles lugeda, aga ega meist kõik prantsuse keelt puhtalt ei räägi. LAURENT LEQUART’I GEOGRAAFIA Laurent Lequart’i geograafia Laurent Lequart’i šampanjamaja asub Marne’i jõe lähdeal pisikeses külas Passy Grigny. Kui Reims on Champagne’ süda, siis Passy Grigny asub Reims’ist edelas (kaardil sõidame allapoole ja vasakule). Kõik kolm peamist šampanjaviinamarja Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier on esindatud, aga fookus on kõige enam viimasel Pinot Meunier’l (u 75%). Lequart’i šampanjamajal on vaid 10 hektarit maid ning nad on praktiseerinud orgaanilist põlluharimist juba viimased 15 aastat. See kõik on väga hea vundament suurepärastele šampanjadele. LAURENT LEQUART JA PINOT MEUNIER VIINAMARI Kõigepealt peab kohe ühe asja selgeks tegema. Pinot Meunier’ viinamari on olnud aastakümneid Chardonnay ja Pinot Noir’i varjus. Aga nüüd on saabunud tema tähetund. Üha rohkem maju on hakanud mõistma Pinot Meunier’ võlu. Hea lugu on see, et Laurent Lequart on seda võlu loonud juba aastakümneid. Kogemused õpetavad looma tippteoseid Meunier’ viinamarjast. Chardonnay on tuntud oma elegantsuse ja värskuse poolest, Pinot Noir annab šampanjale struktuuri ning rikkalikku maitse, Pinot Meunier on aga viinamari, mis teeb veini aromaatsemaks ja puuviljasemaks. Laurent Lequart ja Pinot Meunier viinamari LAURENT LEQUART RÉSERVE BRUT JA TEMA KAKS MEUNIER’ST SÕPRA Laurent Lequart Réserve Brut on 100% Pinot Meunier viinamarjadest loodud šampanja. Sama kehtib ka meie valikus olevate Laurent Lequart Prestige Extra Brut ja Laurent Lequart Reserve Demi-Sec kohta. Laurent Lequart Prestige Extra Brut on veidi lebanud ka tammevaadis, tulemuseks elegantselt võimukas šampanja, aroomis puuviljad, maitses ka veidi kaneeli ja vanilli. Laurent Lequart Demi-Sec on neile, kellele meeldib veidi magusam vein, sobib hästi ka magustoidu kõrvale. LAURENT LEQUART ROSE JA AASTAKÄIK 2008 Laurent Lequart Rose Extra Brut on väga sobilik aromaatseks aperitiiviks, jahuta šampanja mõnusalt jahedaks (külmik 5-6 kraadi), klaas tõmbub veidi härma, nii on täiuslik. Ja lõpetuseks tõelised meistriteosed. Laurent Lequart Millesime 2008 on nii mitmetahuline, et tema kirjeldamiseks peaksime kirjutama pisikese essee. Aga lühidalt: 50% Chardonnay, 50% Meunier, väga palju karakterit, veidi puuviljane ja mesine aroomis, aga just siis kui arvame, et sellega asi piirdub, astuvad mängu greip ja kollane ploom. LAURENT LEQUART MILLESIME 2000 Laurent Lequart Millesime 2000. Mõttepaus. Siinkirjutajal on sõnadest puudus. Tippude tipp. Fantastiline. 2000 aastakäigu meistriklass. Elegantselt küps, värske, õrnalt isegi pähkline, intellektuaalselt mineraalne, värske. Aus. Laurent Lequart šampanjad Laurent Lequart on väga kvaliteetne pisike šampanjamaja ja CityAlkol on rõõm seda kõike jagada.
Loe veel04.2021
Karakter: kergelt marjane pikk kokteil Koostis: 40–50 ml Kochi metsmaasika likööri umbes 100 ml kuiva vahuveini 50 ml soodavett apelsin või sidrun lisab värskust garneeri värskete maasikatega Valmistamine: Täida suur veiniklaas jääga, kalla koostisained peale, sega õrnalt, garneeri apelsiniviilu või -koore ja maasikatega. Põnev nipp: Retsepti magususe astme saad paika vahuveini ja vee kogusega, väga suured magusasõbrad lisavad rohkem likööri.
Loe veel04.2021
Karakter: Värske kokteil õunabrändi baasil Koostis: 2 osa kalvadost 1 osa sidrunimahla 1 osa suhkrusiirupit (1:1 vahekord suhkur ja vesi) pool munavalget paar sörtsu Angostura bittereid soovi korral garneeri apelsinikoorega Valmistamine: Kalla koostisained šeikerisse, raputa alguses jääta, et munavalge vahtu läheks, siis lisa jää ja raputa tugevasti kuni šeiker külm. Kurna läbi sõela jääga täidetud viskiklaasi. Põnev nipp: Kalvados on mõnus talvine jook ehk hooajaliste maitsenüansside lisamiseks võib šeikerisse lisada ka veidi kaneeli ja kardemoni. Värske kokteil Kalvados Sour
Loe veel04.2021
Karakter: Karamellise brändi või konjakiga Espresso Martini Koostis: 40-50 ml brändit või konjakit espressokohvi (u 30 ml võimalikult kanget ja ära ehmata – kuum kohv lähebki šeikerisse) 20 ml suhkrusiirupit (1:1 vahekord suhkur ja vesi) Valmistamine: Kalla kõik koostisained šeikerisse, lisa jää, raputa nii kaua kuni šeiker on jäine. Kurna läbi sõela jahutatud kokteiliklaasi, kaunista mõne kohvioaga. Põnev fakt: Klassikaline Espresso Martini sündis 1980. aastatel Londonis, temast on väga palju põnevaid teisendusi ehk twiste. Karamellise konjakiga Prantsuse Espresso Martini
Loe veel04.2021
Lihtsuses peitub maitsva kokteili võlu. Kokteili valmistamiseks on vaja vaid alkoholivaba vahuveini ja peotäis marju. Maasikaid, vaarikaid, mustikaid või põldmarju. Ükskõik. Kui värskeid marju pole käepärast võtta, teate, sobivad väga hästi ka külmutatud. Teebki joogi jahedamaks. 30 sekundi retsept! Võta suur veiniklaas. Viska marjad põhja ja mulju veidi lusikaga. Muljuda võid ka kausis, nii on kindel, et klaas ei lähe katki. Ja kalla peale alkoholivaba vahuvein. Kui temperatuur õues on juba väga kevadine, siis lisa vajadusel jääd. Ja see ongi kõik, kokteil on valmis! Maitsetaimede sõbrad võivad kaunistuseks klaasi panna ka basiilikut, rosmariini või piparmünti. Võibolla on see retsept isegi 10 sekundi retsept, proovige! Maitsvaid alkoholivabu kokteile! Alkoholivaba värske ja marjane kokteil Kir
Loe veel02.2021
Karakter: tummine tomatimahlaga kokteil Koostisained: 2 osa maitsestatud tomatimahla 1 osa tekiilat või mezcali värske varjundi saab lisada sidrunimahlaga Tomatimahla maitsestamiseks kasuta erinevaid kastmeid ja maitseaineid. Näiteks Worcestershire’i kastet, Tabascot, soola ja pipart, puljongit, tšillit või tšillikastet. Tomatimahl peaks maitsema nagu üks hea ja vürtsikas tomatisupp. Valmistamine: Täida klaas jääga, kalla tomatimahl ja alkohol peale, garneeri loominguliselt näiteks krõbedaks praetud peekoni, marineeritud tomatite ja pisikeste marineeritud kurkidega. Põnev fakt: Bloody Mary puhul saab aga üsna kindlalt väita, et Bloody Mary sündis 1920.-te Pariisis Harry’s New York baaris. Kokteil Bloody Maria
Loe veel02.2021
Head asjad on tihti need kõige lihtsamad. Seekord pakume retsepti, mis põhineb vanal heal maitsestamisel! 1 minuti retsept! Vaja läheb mullivett, toonikut või limonaadi. Ja nüüd hakkame seda headust maitsestama! Selleks oleks vaja külmutatud maasikaid, vaarikaid, mustikaid, astelpajumarju – ühesõnaga, midagi marjade osakonnast. Ja siis midagi rohelise osakonnast: kurki, tüümianit, rosmariini või basiilikut. Nendest vali oma lemmikud, täida suur klaas jääga ning lisa paar sektorit tsitrust, kas sidrunit, laimi, apelsini või greipi. Kõike ikka tunde järgi, siin pole õigeid ja valesid vastuseid. On ainult maitsvad vastused! Head katsetamist! Värsked ja aromaatse alkoholivabad kokteilid
Loe veel02.2021
Karakter: tummine kange kokteil Koostis: 60 ml maitse järgi õunabrändit ehk kalvadost, 1 tume suhkrukuubik, Angostura bittereid, apelsinikoort, maitse järgi lisa kokteili veidi kaneeli Valmistamine: Mulju suhkrukuubik umbes 3 sörtsu Angostura bitteritega segamisklaasis, pane juurde pisut vett ja mulju veel. Lisa kange alkohol, täida segamisklaas jääga ning sega kuni kokteil on külm. Maitse, kurna läbi sõela jääga täidetud viskiklaasi, pigista klaasi kohal apelsinikoort (koore väliskülg klaasi suunas) ja aseta koor ka klaasi. Põnev fakt: Old Fashioned on üks vanemaid kokteile maailmas, umbes paarsada aastat ning sünnilugu on nii keeruline, et sellest on lausa raamatuid kirjutatud – hea kokteil, ega ta muidu nii populaarne tänapäeval poleks. Tummine kange kokteil Old Fashioned kalvadosega
Loe veel02.2021
Karakter: magus-mõru aperitiivi retsept klassikalisest Negronist Koostisained: 1 osa džinni, 1 osa Camparit, 1 osa kuiva vermutit, apelsini Valmistamine: Kõige lihtsam on teha endale koju suurem pudel Negronit valmis ehk kalla koostisained näiteks liitrisesse pudelisse ning lisa umbes 15-20% vett (muidu segamisklaasis eralduv vesi). Ja hoia külmikus. Serveeri jääga täidetud viskiklaasist, garneeri apelsinisektori või -koorega. Põnev fakt: Tegu on lihtsa teisendusega klassikalisest Negroni kokteilist, millest punane vermut läks puhkusele ja asemele tuli hele – tulemuseks kuivem Negroni. Magus-mõru aperitiiv Cardinale Negroni
Loe veel02.2021
Karakter: värske konjakikokteil Koostis: 2 osa konjakit, 1 osa sidrunimahla, 1 osa suhkrusiirupit (1:1 vahekord suhkur ja vesi), pool munavalget, paar sörtsu Angostura bittereid Valmistamine: Kalla koostisained šeikerisse, raputa alguses jääta, et munavalge vahtu läheks. Lisa jää ja raputa tugevasti kuni šeiker on külm. Kurna läbi sõela jääga täidetud kokteiliklaasi. Põnev fakt: Sour-tüüpi kokteili eelkäija on tegelikult punch – alkohol, midagi magusat, midagi haput ja vesi. Värske kokteil Konjaki Sour
Loe veel02.2021
Karakter: värske ja kurikuulus konjakikokteil Koostisained: 45–50 ml konjakit, 25 ml kalvadost, 25 ml punast vermutit, sidrunikoort Valmistamine: Kalla koostisained segamisklaasi, lisa jää, sega kuni kokteil on külm. Kurna kokteil läbi sõela varem jahutatud kokteiliklaasi ja garneeri sidrunikoorega. Põnev fakt: Üks kuulsamaid kokteile maailmas (tema järglane Corpse Reviver Nr 2 on veelgi kuulsam), levis kiiresti peale The Savoy Cocktail Book kokteiliraamatus ilmumist aastal 1930. Konjakikokteil Corpse Reviver Nr 1
Loe veel02.2021
Karakter: karamellise burbooniga Espresso Martini Koostis: 40-50 ml pehmet burbooni, espressokohvi (u 30 ml võimalikult kanget ja ära ehmata – kuum kohv lähebki šeikerisse) ja 20 ml suhkrusiirupit (1:1 vahekorras suhkur ja vesi) Valmistamine: Kalla kõik koostisained šeikerisse, lisa jää ja raputa nii kaua kuni šeiker on jäine. Kurna läbi sõela jahutatud kokteiliklaasi, kaunista mõne kohvioaga. Põnev fakt: Kohv äratab ja burboon teeb seest soojaks. Klassikaline Espresso Martini sündis 1980. aastatel Londonis. Karamellise burbooniga talvine Espresso Martini
Loe veel02.2021
Karakter: kergelt marjane ja mesine pikk kokteil Koostis: 40-50 ml Kochi muraka likööri, umbes 100 ml kuiva vahuveini ja 50 ml soodavett, apelsiniga lisa värskust Valmistamine: Täida suur veiniklaas jääga, kalla koostisained peale, sega õrnalt, garneeri apelsiniviilu või -koorega. Põnev fakt: Murakas on meie metsade kollane kuld, retsepti magususe astme saad paika vahuveini ja vee kogusega, väga suured magusasõbrad lisavad rohkem likööri. Kokteil Muraka Spritz
Loe veel02.2021
Alkoholivaba glögi on meie detsembri-jaanuari CityAlko kliendilehe 0% kokteilisoovituse südameks. Oi, see on maitsev! Ja nii lihtne valmistada! 5 minuti retsept! Võta suurem nõu või kann ja pudel või pakk alkoholivaba glögi. Nüüd hakkame seda maitsestama, sest eks Sangria ongi ju maitsestatud veinijook. Lisa tunde järgi mett, näputäis kaneeli ja veidi kardemoni. Mõni oks värsket tüümiani ei tee paha ning juurde võid viilutada ka veidi õunu, mustikate lisamine on juba puhas gurmee. Vahepeal maitse, kui sellel põhjal on mõnus tugev maitse, siis on õige. Viiluta jooki ka üks keskmise suurusega apelsin ning pigista või lisa veidi sidrunimahla. Pista maitsestatud glögi külmikusse ja lase tõmmata nii pool tundi (võib ka kauem). Kokteili valmistamiseks pane klaas jääd täis. Kalla umbes pool klaasi jahutatud ja maitsestatud glögi klaasi – vaata, et tuleks kaasa ka kõiki häid tsitruselisi ja vilju. Pikenda millegi gaseerituga. Näiteks mullivesi, toonik (siin on palju erinevaid maitsevarante) ning magusasõpradele Coca-Cola või limonaad. Garneeri värske piparmündiga. Suuremale seltskonnale tee mitu liitrit maitsestatud glögi varem valmis, siis on peol aega külalistega aega veeta, mitte köögis pidevalt vaaritada. Alkoholivaba jõulumeeleolus glögi-Sangria
Loe veel02.2021
Karakter: kreemjas Espresso Martini rummiga Koostis: 50 ml rummi, ühekordset espressokohvi (u 30 ml, võimalikult kanget ja ära ehmata – kuum kohv lähebki šeikerisse) ja 20 ml kohvi- või šokolaadilikööri, peale võib riivida valget või tumedat šokolaadi Valmistamine: Kalla kõik koostisained šeikerisse, lisa jää ja raputa nii kaua kuni šeiker on jäine. Kurna läbi sõela jahutatud kokteiliklaasi, kaunista šokolaadiga. Põnev fakt: Rumm lisab siin klassikalisele Espresso Martinile talvise karamellise nüansi. Klassikaliste retseptidega võib alati eksperimenteerida ning koostisaineid vahetada. Kreemjas rummikokteil Black Diamond
Loe veel02.2021
Karakter: värske ja elegantne konjakikokteil Koostisained: 50 ml konjakit, 25 ml mee ja taimedega viskilikööri Drambuie ja 20-22 ml sidrunimahla, apelsinikoort Valmistamine: Kalla koostisained šeikerisse, lisa jää ja raputa kuni šeiker on külm. Kurna läbi sõela jahutatud kokteiliklaasi ja garneeri apelsinikoorega. Põnev fakt: Tegu pole väga laialt levinud kokteiliga, aga peaks, sest maitseb väga hästi. Konjakikokteil Bonnie Prince Charles
Loe veel02.2021
Karakter: magus-mõru aperitiivi retsept klassikalisest Negronist Koostisained: 1 osa kalvadost, 1 osa Camparit, 1 osa punast vermutit, apelsini Valmistamine: Kõige lihtsam on teha endale koju suurem pudel Negronit valmis ehk kalla koostisained näiteks liitrisesse pudelisse ning lisa umbes 15-20% vett (muidu segamisklaasis eralduv vesi). Ja hoia külmikus. Serveeri jää peale viskiklaasist. Garneeri apelsinisektori või -koorega. Põnev fakt: Negroni maitse saab siin meeldiva õunase karakteri, klassikalisega võrreldes gramm ümaram maitse. Magus-mõru aperitiiv Kalvados Negroni
Loe veel